Topbild, gruppbild_mobile. (background)

Ensemble

Falkenbergsrevyn presenterar här stolt årets ensemble i revyn UPPSKRUVAT.

Andreas Sköld

Bor: Västerås
Yrke: Artist
Revysäsonger: 4
Föreställningar: 188


Efter ett sabbatsår är han nu tillbaka på revyscenen i Falkenberg igen: Artisten Andreas Sköld som publiken tog till sitt hjärta redan när han var ny i gänget för fyra år sedan.  
Själv sticker han inte under stol med att det är en speciell stämning hos publiken som kommer till Falkenbergsrevyn:
– Jag märkte det direkt när jag var med första gången 2014. När ridån gick upp kändes det att publiken  verkligen kommit hit för att ha roligt. Det är en blandning av värme och kärlek. Och jag känner mig välkommen av både revygänget och publiken, säger Andreas Sköld.

Trots att du trivs i Falkenberg avstod du från revyn i fjol?
– Jag bestämde mig för att ta ett revyfritt år för att vara helt ledig över jul, nyår och vinterns alla helger. Men då ringde de från Eskilstunarevyn och hade en plötslig sjukdomsvakans. Så jag spelade revy i alla fall, trots att det inte var planerat.

Inför årets revycomeback har livet också fått en ny dimension när  Andreas blev pappa. Så under höstens mest intensiva repetitioner har även mor och dotter åkt ned från hemmet i Västerås för att vara på plats i Falkenberg så att de ska hinna träffas under lediga stunder.
 
Revy är något av det roligaste att spela på scen, tycker Andreas. Sjunga, dansa och agera i flera olika roller under en och samma kväll. – En ultimat underhållningsform, summerar han.

Ja, faktum är att han är så förtjust i genren att han redan som barn satte upp sina egna revyer med inspiration från Casinorevyn och Galenskaparna. Sedan januari 2017 spelar han även en egen enmansrevy. 45 minuters mix av monologer, sånger och lustiga gubbar. 

Utöver att själv stå på scen regisserar han, skriver manus och projektleder. Musik är också en del av revylivet.
– Jag fuskar lite på piano men spelar främst efter gehör. Jag gick musikklass i skolan och hade timvis av musik-teori, men lärde mig ändå aldrig noter. Jag spelar och sjunger ändå! 

Anna Carlsson

Hemsida: acarlsson.com
Bor: Stockholm
Yrke: Skådespelare
Revysäsonger i Falkenberg: 0
Föreställningar i Falkenberg: 0


Anna bor i Stockholm men kommer ursprungligen från Borås. Hon kombinerar sitt skådespeleri med sång, dans och imitationer och i vinter kommer hon få visa upp hela sitt register.

- Anna har en stor bredd som artist och är som klippt och skuren för Falkenbergsrevyn. Jag är glad över att vi lyckats engagera henne och ser fram emot att få skapa den nya revyn med Anna som ett energiknippe och en viktig kugge i ensemblen, kommenterar Magnus Wernersson.

Anna Carlsson som bl a spelat revy med legender som Uffe Larsson och Bert-Åke Varg men också varit med i R.E.A med Anders Lundin och Ola Forssmed är nu rejält sugen på att spela revy igen.
- Jag ser verkligen fram emot att få jobba med ett så här proffsigt gäng. Jag har länge varit imponerad över Falkenbergsrevyns musikalitetet och det ska bli kul att nu få jobba i en av Sveriges bästa revyer. Min styrka som artist är att jag är "lite bra på väldigt mycket" och då passar revy perfekt för här får jag chansen att visa upp alla sidor av mitt artisteri. Jag har många års erfarenhet av revy och älskar verkligen den här genren, berättar Anna Carlsson. Som imitatör har hon bl a gjort Petra Medé, Mat-Tina, Gry Forsell och Annie Lööf och att någon av dessa kommer att dyka upp i revyn i vinter är rätt sannolikt. 

Bengt Ivarsson

E-post: bengtivarsson1@hotmail.com
Bor: Halmstad
Yrke: Sektionsansvarig på Försvarets Fordonsverkstad och revyartist
Revysäsonger: 29
Föreställningar: 1 280 sedan 1985


Bengt är fordonsmekanikern som fått lära sig att uppträda på revyscenen i kvinnokläder. För Bengt Ivarsson har revy blivit en naturlig del av livet – och en dörröppnare till andra proffsscener.

Bengt Ivarsson är en av revyns veteraner som spelade revy i Krogsered redan 1985. Nu är han inne på sin 29:e revysäsong. Bengt rek-ryterades från grann-
socknen Vessige och metropolen Björbexered. Med sin oefterhärmliga dialekt levererar han slagfärdiga skrattframkallande repliker. Och han drar sig inte för att måla läppstift och klä sig i kvinnokläder på revyscenen.
– Det är nog det roligaste, att spela kvinna. Då är jag långt utanför bekvämlighetszonen, säger Bengt med ett skratt.

Kort sagt – en levnadsglad person som älskar att roa andra. Men den som ser honom på scenen kanske har svårt att gissa vad han gör till vardags. För vem kan tro att Bengt Ivarsson jobbar inom det svenska försvaret – som lagsamordnare i en fordonsverkstad.

Finns det rentav något du kan ta med från ditt civila jobb in på revyscenen?
– Ja, noggrannheten. Varken när man jobbar med bromsar i fordonsverkstad eller spelar sketcher på revyscenen kan man lämna något åt slumpen. Det går inte att slarva utan krävs stor precision. Känslan för komisk precision fick han även visa prov på när han under flera säsonger tog ledigt från revyn för att spela fars med halländske komikern Thomas Petersson.
– Det var jätteroligt men en helt annan genre än revy. Och dessutom innebär ju fars att man har en karaktär i hela föreställningen till skillnad från revyn där det kan vara många ombyten.

Familjen med fru, barn och barnbarn tar mycket tid, liksom motorcykeln, en Yamaha Virago 1100. Annars klappar hjärtat för hunden Aski, en welsh springer spaniel.
– Det är fantastiskt med hundar. De är alltid glada och tacksamma. Det är som om man träffade dem för första gången varje gång när man kommer hem.

Bernt Bengtsson

E-post: bernt_bengtsson@hotmail.com
Bor: Varberg
Yrke: Musiker
Revysäsonger: 11
Föreställningar: 621 sedan 2008


Revyartist, allsångsledare, ordvitsare, fotbolls-fantast och heltidsmusikant -  där har ni orden som sammanfattar Bernt Bengtsson. Dessutom
är det han som arrangerar revymusiken och får stämsången att låta klockren.


Han kallar sig själv för just musikant. Bara för att det ordet låter lite gladare. Och Bernt Bengtsson själv personifierar verkligen musikglädje. Sedan många år lever han på musik och spelar och sjunger på heltid.
– Som frilansmusikant jobbar jag på bredden. Förutom revy är det bland annat konserter, fester, allsång och ibland sjunger jag på begravningar. Det är lite skilda världar och det gäller att lägga rätt känsla i orden vid rätt tillfälle.

Falkenbergsrevyns musik brukar hyllas av både publik och recensenter. Här finns inget orkesterdike utan alla revyartister är med och skapar musiknumren utifrån sina förutsättningar. Bernt är den som arrangerar.
– Jag plockar ihop delarna. Skriver noter och ackord. Anpassar tonarter efter sångare och instrument, förklarar han.

Att sy ihop revymusiken är en sann  prestation för en musikant som i stort sett är självlärd. Två år på musiklinjen vid Helsjöns folkhögskola finns i bagaget. Dessutom en musikaliskt präglad uppväxt hemma i Trönninge i Varberg, där instrument som trummor, piano, bas och gitarr alltid fanns tillhands. Brorsan Thord spelade i popband på 60-talet och  inspirerad av den senaste musiken  började Bernt spela gitarr.
– Jag var oerhört ihärdig att lära mig, minns han.

Förutom musikarrangemangen har Bernt för första gången jobbat dagtid på Falkenbergsrevyns kontor under hösten med att skriva texter till årets revy. På fritiden är sport en viktig del av livet,  i synnerhet fotboll. Den egna fotbollskarriären började och slutade i Trönninge BK, som högerback och högerytter. Men laget i hjärtat är sen länge Varbergs BoIS - som 2018 möter både Falkenbergs FF och Halmstads BK i laddade Hallandsderbyn i Superettan. Minst lika hett kan fotbollssnacket bli i revylogerna bakom scen. Men Bernt leker gärna med orden och ser därför humorn i det hela.
Vad säger en ordvitsare om Sveriges kvalvinst med avancemang till VM i Ryssland?
– Ett riktigt Fiatsko för Italien.

Beppe Wackelin

E-post: wackelindrums@gmail.com
Bor: Halmstad
Yrke: Lärare och musiker
Revysäsonger: 15
Föreställningar: 905 sedan 2003


Göra musik av vitvaror, vattenflaskor  eller rentav en bil! För Beppe Wackelin finns inga gränser när det kommer till slagverk. Med lite fantasi ser han rytminstrument där de flesta av oss  andra endast ser stumma föremål.

Det där med att spela på vitvaror är alldeles sant.
I ett revynummer häromåret gjorde Beppe musik av kyl och frys.
– Det blev ett fint visuellt nummer, minns han.
Redan som barn satt han och hamrade på kakburkar till Hepstars musik som strömmade ur transistorradion. I sjätte klass fick han sitt första trumset att spela på och på den vägen är det. 

Numera undervisar han musikesteterna på Sturegymnasiet i Halmstad på dagarna. På fritiden hyr han ut slag-verksinstrument till andra musiker. Beppe avslöjar att han har inte mindre än 28 trumset på lager. I samma andetag berättar han att han bor i en bostadslägenhet med grannar nära inpå.

Hur går det ihop – delar du ut öronproppar till grannarna innan du börjar trumma på kvällarna?
– Ha ha, jag undviker att spela hemma i lägenheten.

Framför allt har revypubliken i Falkenberg tagit honom till sitt hjärta som den mångsysslare han är på scenen. En trallande värmlänning med mycket energi i kroppen.
– Jag som är van att sitta bakom trummorna har fått kliva fram och medverka i sketcher i revyn. Det är med skräckblandad förtjusning måste jag erkänna. Jag både sjunger och dansar på scenen. En gång fick jag till och med koreografens pris!

Slagverksinstrument förstärker svänget i revymusiken, tycker Beppe som gillar mångsidigheten som bjuds när ridån går upp:
– Att alla gör allt är styrkan med Falkenbergsrevyns ensemble.

Om han fick önska så vill han att ännu fler unga ska se charmen med revy.
– Unga som ser revy för första gången blir ofta positivt överraskade. Fler yngre borde upptäcka revygrejen!  

Bertil Schough

E-post: bertil@falkenbergsrevyn.se
Bor: Falkenberg
Yrke: Speleman och revyartist
Revysäsonger: 32
Föreställningar: 1 497 sedan 1987


Som åttaåring slog han igenom som dragspelande barnstjärna i TV. I dag spelar Bertil Schough obehindrat tio (!) olika instrument. Men utanför revyn hanterar han helst grävmaskin och vinkel-slip!

Det var 1963 och Sverige hade en enda TV-kanal. Bertil och hans systrar Gunvor, 11, och Eva, 5, var med i legendariska TV-programmet Hylands hörna som praktiskt taget alla såg på den tiden.
– Vi spelade Kväsarevalsen på dragspel alla tre. TV hade ett helt otroligt genomslag. Baksidan var att man blev mobbad på skolgården efteråt och fick höra att ”du ska inte tro att du är något”, berättar Bertil.

Men att han är något alldeles speciellt har Bertil bevisat livet igenom. Han har  tagit en enorm revansch. Med sin mång- sidiga musikalitet och musikhögskola i botten har han kunnat livnära sig på musiken. Piano och gitarr är huvudinstrumenten. Därutöver spelar han fiol, dragspel, mandolin, ukulele, kontrabas, klarinett, trummor och blockflöjt! I Falkenberg med omnejd vet alla vem Bertil Schough är.
– Jag är nog en rätt öppen person. Alla vet allt om mig men jag vet egentligen inte så mycket om andra. Jag gillar andra människor men behöver inte veta allt om dem för det.

Bertil är kändis från revyscenen förstås, men har också uppmärksammats mycket för sin envisa kamp för bättre cancervård efter att hans fru Carin insjuknade och 2009 gick bort i den fruktade sjukdomen. Och så brinner han för fotboll. Av hans fyra döttrar spelar Lovisa och Lydia med IF Böljan i Elitettan och Olivia i allsvenskan och damlands-
laget, medan Mathilda har gått i pappas musikaliska fotspår och gör succé som energiknippe i bland annat ”Allsång på Vallarna” på somrarna.

Själv lägger Bertil musiken åt sidan under åtta månader om året när revysäsongen avslutas. Som bondpojk är han uppvuxen med grävmaskin och vinkelslip och driver i dag egen maskinstation i Falkenberg där han numera bor.

Hur skulle du beskriva Vanered där du har dina rötter?
– Man kan säga att det är en förort till Drängsered. Orten är så liten att när Vägverket skulle måla mittstreck på vägen så gick det inte för vägen var för smal...

Linnea Lexfors

Bor: Helsingborg
Yrke: Artist
Revysäsonger: 1
Föreställningar: 61


Årets nykomling i revyn är också yngst i en-
semblen. 24-åriga Linnea Lexfors har redan fått en raketstart på sin scenkarriär. Flera somrar i rad har hon medverkat i Eva Rydbergs succér på Fredriks-dalsteatern i Helsingborg.


Ända sedan barnsben har Linnea Lexfors gillat komik, sketcher och fars. Redan på förskolan hemma i Helsingborg gjorde hon sina första framträdanden – som Krister Classons kultfigur ”Birger”! Faktum är att Stefan & Krister alltid varit hennes idoler så när hon under revyrepetitionerna i höstas mötte Falkenbergs humorkung Krister Classon på stan kunde hon inte låta bli att skriva om det sensationella idolmötet i ett inlägg på Facebook. 

En annan stor idol är Eva Rydberg som Linnea stiftade bekantskap med för många år sedan. – Som elvaåring sökte jag till musikalen Annie på Nöjesteatern i Malmö. Det blev så att vi åkte ihop till och från teatern. Då fick jag äran att lära känna henne lite mer, berättar Linnea.

Flera år senare när Eva Rydberg behövde förstärkning till Fredriksdalsteatern så kom hon att tänka på sin unga artistkollega, ringde upp Linnea och erbjöd en roll. 
– Jag blev så glad att jag grät en skvätt.
På Fredriksdalsteatern har hon spelat mot den svenska artisteliten – alltifrån Claes Malmberg och Thomas Petersson till Ewa Roos och Sven Melander. Hos Eva Rydberg har Linnea fått använda hela sitt register. Såväl humor och komik som musik och dans. Den bredden passar även utmärkt på revyscenen i Falkenberg.
– Att spela revy i Falkenberg är som en dröm som går i uppfyllelse.

Musik har alltid varit en viktig del av livet. Mamma Lilian är sångerska och pappa Magnus är musiker. Själv sjunger Linnea i kören Maria Gospel i Helsingborg men också jazz, soul och funk i bandet ”This’n’that”.

Kör och jazzband, Fredriksdals- teatern och nu Falkenbergsrevyn. Vad är nästa dröm i din artistkarriär?
– Oj, det är mycket som är roligt att göra. Jag gillar att bjuda på mig själv och är ju absolut nördig när det kommer  till fars och teater. Drömmen är att få fortsätta på det här spåret och återvända till dessa underbara scener jag fått stå på hittills. Sen skulle det ju bara vara helt fantastiskt att få vara med på Vallarnas friluftsteater!

Håkan Runevad

E-post: runevad@gmail.com
Bor: Ljungby
Yrke: Revyartist och delägare i Falkenbergsrevyn
Revysäsonger: 27
Föreställningar: 1 399 sedan 1991


Falkenbergsrevyns trogna publik har fått möta många lustiga karaktärer genom årens lopp. En figur har visat sig omöjlig att pensionera: Fågelskådar’n. Bakom förklädnaden döljer sig revyskämtaren Håkan Runevad som är en mästare på att härma olika dialekter. 

Fågelskådar’n är en obeskrivlig karaktär som dyker upp när publiken minst anar och ger sin syn på världen i form av den ena fräckisen efter den andra, fast med en röd tråd som binder samman berättandet. – Fågelskådar’n har nästan blivit mitt  alterego. En figur som har enormt självförtroende men som inte är självgod på något dåligt sätt. Hjärtat är innerst inne gott. Fast han berättar historier som jag själv aldrig skulle berätta, säger Håkan.

Hur föddes idén om något så osannolikt som Fågelskådar’n?
– Vi hade en minut över i dåvarande Krogseredsrevyn, då de andra skulle förbereda nästa revynummer. I sketchen före hade jag haft regnkappa på mig. Jag drog luvan bakom öronen, stoppade papper under läppen, skelade med ögonen och drog några historier. När revyn senare återuppstod i Falkenberg fick karaktären följa med till publikens jubel. Någon säsong har han inte funnits med på scenen, men då har publiken protesterat. Fågelskådar’n är helt enkelt en del av Falkenbergsrevyns signum.  

Att göra lustiga ”gubbar” med olika dialekter har Håkan ägnat sig åt i hela sitt liv, ända sedan han imiterade Lennart Hylands klassiska sportreferat och spelade in sin egen svada på en rullbandsspelare.
– Morsan är från Grästorp i Västergötland så den dialekten lärde jag mig tidigt. När föräldrarna hade fest förr ropade de ofta på mig för att jag skulle roa gästerna med olika dialekter och roliga historier.

Utanför revyscenen arbetar Håkan som underhållningsmusiker och konferencier. Mycket tid läggs också på hustrun Malins 16 Islandshästar. Men revyjobbet är svårslaget genom att det gör så många människor glada, något Håkan spontant berättade i radions Karlavagnen en sen vinterkväll på väg hem från revyn då programmet handlade om arbetsförhållanden:
– Vi i revyn måste ha världens mest fantastiska jobb. Vi är ett himla gott gäng. Sen möter vi folk som vill ha skoj.
De applåderar åt vårt jobb och går hem med gott humör.

 

Lena Petersson

E-post: Lena@lenapetersson.se
Bor: Tvååker
Yrke: Illustratör & sångerska
Revysäsonger: 21
Föreställningar: 1 138 sedan 1997


Sjunga, skämta, spela instrument och steppa! Vid det här laget har Lena Petersson gjort det mesta på revyscenen. Och ingen glömmer succénumret när hon sjöng ”Itsy bitsy” så att det lät som hack i skivan.

Att repa in en låt som om det vore en LP-skiva med hack - det var en arbetsseger utöver det vanliga.
– Det är nog ett av de revynummer jag övat på mest genom åren. Ingen musik var inspelad utan Håkan, Bertil och Bernt spelade till min sång och det gällde att de inte spelade andra fel än dem som lät som hack i skivan, säger Lena.
– Nu har jag sjungit den så många gånger, bland annat i Magnus Ugglas revy, att jag inte ens vet om jag kan sjunga den riktiga versionen längre, säger Lena och skrattar.

Hon är sångerskan som sjungit allt från dansband till storbandsjazz. Tack vare Falkenbergsrevyn har hon även blommat ut som skådis med ett härligt komiskt register. Ofta med repliker på genuin halländsk dialekt. Så är hon också barnfödd mitt i Halland – i Stubbhult i Morup, där dialekten morpekanska än i dag hålls levande. Med rötterna i den halländska myllan har hon lärt sig att vara orädd och ge sig i kast med sådant som verkar ovant.
– Min drivkraft är att göra saker som jag själv blir glad av. Jag älskar utmaningar och är inte rädd för att pröva nytt. Jag går igång på det!

Kontrasterna är en del av livet. På kvällen ser vi henne på revyscenen i glitterklänning och högklackat. Nästa dag drar hon på overall och stövlar och jobbar på den egna konstnärsgården i Utteros mellan Falkenberg och Varberg. Där får hon utlopp för sin konstnärliga ådra med eget företag som säljer tavlor, brickor och andra produkter med bland annat julmotiv. Framgångarna har blivit så stora att busslaster med besökare numera kommer för att höra Lena berätta om sitt konstnärsskap - och kanske få lite musikunderhållning på köpet.
Och så kan vi avslöja att du hörs varje dag i Sveriges Radio Halland?
– Ja, det stämmer. Det är min röst bakom radions alla så kallade tal-jinglar. Så när lokalradion kör signaturen ”Sveriges Radio P4 Halland” så är det min röst lyssnarna hör.

BILJETTKONTORET

Öppettider:
Mån-fre 9.00 - 17.00
Helg: stängt

Torggatan 1
311 31 Falkenberg

Tel: 0346-170 49
Mail: info@falkenbergsrevyn.se

STADSTEATERN

Öppettider:
Biljettkassan öppnar en timme
innan föreställning.

Stortorget
311 30 Falkenberg

Tel: 0346-106 00 
(Fre-Sön en timme innan föreställningens start)